Tager varer på dig …

Ordforklaring

Ledmobilisering

Ledmobilisering er en teknik, der består af langsomme, rytmiske, roterende bevægelser i yderstilling af leddet. Det gøres med lille kraft, og hensigten er at øge bevægeligheden og påvirke fejlstillinger i leddet.
Desuden opnås en afslapning i det omkringliggende væv og de tilstødende muskler.

Mobilisering kan bruges som en selvstændig teknik eller i forbindelse med behandling af muskler. Metoden er særlig effektiv, når den kombineres med massage og Muskel Energi Teknik.

Behandlingen er effektiv ved problemer som stive led, hold i ryg eller nakke, gigt, svimmelhed, hovedpine og bækkenproblemer.

Muskel Energi Teknik (MET)

Muskel Energi Teknik er en effektiv og blid måde at behandle kroppens led på. Klienten aktiverer selv bestemte muskler ved at bevæge dem i en bestemt retning med et modhold, som terapeuten yder. I afslapningsfasen vil terapeuten kunne rette et låst eller fejlstillet led. Ved hjælp af egen kraft bliver ledbåndene altså udspændt eller ’låst op’.

Massøren bruger spændingsnedsættende reflekser til afspænding og udspænding. En måde, hvorved musklerne omkring leddene strækkes.

Behandlingen korrigerer eventuelle dysfunktioner og fejlstillinger. Klienten opnår en afslapning i det omkringliggende væv og de tilstødende muskler.
Metoden er særlig effektiv, når den kombineres med massage og ledmobilisering.

​Triggerpunkt Terapi

​(1. led eng.trigger ‘aftrækker, udløser’), lille, hyperfølsomt område i en muskel, dennes sene eller omgivende bindevævsmembran (fascie), som forekommer almindeligt ved muskelgigt. Ved glidende tryk hen over musklen (palpation) udløses der, når punktet rammes, en kraftig lokal smerte, ofte ledsaget af en hurtig muskelsammentrækning og måske også en fjernsmerte i et område, der hører til triggerpunktet. Denne fjernsmerte kan være identisk med patientens primære symptom, fx hovedpine forårsaget af et triggerpunkt i nakkemuskulaturen. Punkterne forekommer i øvrigt mest almindeligt i ryg-, skulder- og hofteregionerne. Der er en sammenhæng med forøget muskelspænding, men der er ikke med sikkerhed påvist mikroskopiske vævsforandringer eller biokemiske forstyrrelser i eller omkring punkterne.

​Akupressur

(lat.acus ‘nål’ og pressura ‘tryk’), egl. nåletryk; alternativ behandlingsform, der i lighed med akupunktur stimulerer akupunkturpunkterne, men med stumpt pres, sædvanligvis med fingrene. Teknikken er især udviklet af japanske massører, som betegner den shiatsu (jap. ‘fingertryk’). Det antages, at akupressurs og akupunkturs eventuelle virkning kan sidestilles.

Akupunkturpunkterne åbner til hudens overflade og har som meridianerne en nøjagtig fastlagt beliggenhed; dette har man i moderne tid kunnet bekræfte, idet disse små hudområder viser sig at have en anden elektrisk modstand end den omgivende hud. Ifølge akupunkturmodellen bliver mennesker og dyr syge, hvis balancen mellem yin og yang forskubbes pga. ydre eller indre påvirkninger, der er for stærke for organismen. Balancen kan genoprettes og patienten helbredes eller bedres, når man registrerer disse forskydninger i de forskellige meridianer, bl.a. gennem den kinesiske puls- og tungediagnostik, og derpå udvælger og regulerer bestemte akupunkturpunkter gennem indstik og manipulation af nåle.​

Share
Top